Getii II

Toate lucrile pe care le cunoastem pana acum care ii identifica pe Dacii si pe Getii sunt pierdute. Asa sunt Getica lui Dio Chrysostomus, Comentariile campaniei dacice a lui Traian, Getica lui Critons, ca sa nu ne mai plangem de versurile getice ale lui Ovidiu. Asa si bibliografiile concurente despre Traian ar fi fost bogate in explicatii despre Daci si indirect despre Geti. Oricum ele lipsesc cu desavarsire. Povestirile despre Marius Maximus, Aurelius Verus, Statins Vales, Dacica lui Appaianus si multe altele, din care nici una nu ni s-a pastrat. Doar note partiale au ajuns depre ele pana acum pentru a ne satsface interesul.

Natura tinutului tracii este perfecta pentru locuitorii sai; peste acela sunt muntii Haemus care separa nordul de sud, lunci de rauri strabat in linii paralele cu Dunare si formeaza in nord un tinut cu totul aparte de cele din sud. Acum acestea nu lipsesc in sud unde este delta raului Hebros, dar prin numeroasele lanturi sudice intre care cele mai cunoscute sunt Rhodope si coasta maritima, campia este intrerupta in comunitati mici. Asa ca noi ii vedem pe traci ca un popor divizat din punctul de vedere al statalitatii cu toate ca teritoriu era restrans. Clanuri ostile tracice se contrapuneau puterii nationale considerabile acumulate si civilizatie lor – asta se vede de asemenea in lipsa unei istorii tracice. In linii mari acuma si din nou un popor ajunge respectat prin aliantele pe care le creaza si nu prin locuirea lor efectiva intr-un teritioriu.

Asa orice vecin mai puternic a subjugat tinutul si l-a stapanit pentru un timp mai scurt sau mai lung. Persii, Macedonenii si Romanii. Pierderile de teritoriu incep din nou in timpuri preistorice. Astfel tracilor le-a fost smulsa de catre trunchiul doric al paeonilor macedonici, pierier tracici expilzati au persistat indelung in memorie. Imediat ce scitii si tracii au neglijat complect zonele de coasta grecii le-au luat si chiar si atunci traficul cu acei greci pare sa fi fost mai redus decat cel intre sciti si grecii bosforitani.

Vrem aici sa avem de a face cu neamul tracic de la nord de Haemus. Ne-am lovit in extrema sud estica a continentului in nordul peninsulei balcanice de numele stravechi tracic de Haemus care se arata legat la Tirizen in vecininatatea sud balcanica cu scimiazii de origine turcica. Actualul Cap Gulgrad a fost numit dupa Tirizen. In aceasta proximitate se intindea in timpurile lui Strabo un loc de campie in care Lysimachos isi tinea tezaurele. La vest si la nord de Tirizen la sud de ceea ce azi este Dobrogea, in vecinatatea a continentului oraselor pontice grecesti se locuia truchiul Crobizen, La vest se marginea cu raul Athrys si Jatrus, azi Jantra. Prin acel tinut al Crobizilor mergeau la Dunare rauri precum dintre Noes si Arlanes in care recunoastem azi Lom si Taban-ul. Mai tarziu numele Cobizen a disparult intre Getilor. Un alt trib ce traia alaturi de Cobizeni atunci era neamul trogloditilor.Aria intre Athrys, Oskios (Isker), Dunarea si Haemus apartinea getilor in cel mai strict sens. Acolo ei sunt numiti otenesii intre Utus si Vidinul de acum. Cum s-a format acest tinut getic apare de asemena la Timachi din Timacus (Timocul de azi) din care s-a format mai apoi numele slavic a zonei ea insasi, si sa fi stat in apropierea altor traci Picensi in Picus si Pecii ai getilor. Pentru prima data auzim de geti cu ocazia campaniei scitice a lui Darius. Stim si de interesanta religie pe care o au datorita vitejei lor dovedite si asta mai mult decat la alte triburi tracice. Darius s-a indreptat spre gurile raului Istros inca necunoscute atunci si pe care vecinii sciti il numeau Maloas si a ales locul ca baza de pornire a atacul din marginea cea mai vestica a arealului lor pe sciti. Aceasta era area care a dus mai traziu la numele de podis getic, taramul sudic bogat in mlastini ale Moldovei. Darius se pare ca a judecat dificultatile terenului si ale riscurilor drumului doar putin mai diferit decat trecerea prin deserturile la nord de Chorasan. Pe patcursul de la Hellespont pana la Dunare condus de regele persan a dus la zgomotoase subjugarii de populatii ca Odrisi, Scimniazi, Nipsaeri care au predat totul fara rezistenta acestui inamic atotputernic. Doar cand persanii erau pe cale sa se coboare din muntii Haemus in teritoriul care mai tarziu va fi cunoscut ca Moesia si azi Bulgaria s-ar fi putut lovi de opozitia getilor care s-au strans in jurul localitatii Muth. Oricum, lupta lor a fost desarta. Locul de trecere prin munti era complect gol neaparat in aceasta trecatoare estica prin Balcani. Pentru a ramane aproape de flota sa care cara provizii, o parte din armata ar fi putut trece prin zonele de coasta; exista marturii ca persii au trecut in mars prin arii locuite de Scimniazilor si Nipseilor care se stie ca locuiau in jurul oraselor de coasta Apolonia (Sizeboli) si Mesembria (Misivri). Cronicarul care a venit cu armata persana impotriva getilor relata distrugerea confortabilei Tschipkapass care ducea de la Kasanlik prin Gabrova la Jantra de sus si Tarnovo

Relatia intre getii asediati si persani a caror armata n-a avut rezultate a durat doar pe durata acelei campanii. Esecul complect i-a intors pe toti la libertate si armele persanu nu s-au mai aratat la nord de Haemus niciodata de atunci. Armata lasata de marele rege sub Magabyzos in Tracia a facut razii de pedepsire in zona de coasta sudica si importiva unor triburi din interiorul Macedoniei

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s